Berliininmunkit (18kpl) +pullataikina ja pomada ohje

Berliininmunkit ovat yksi minun suosikki leivonnaisistani, ja siksi päätin jakaa teille minun suosikki reseptini.

Käytän reseptissä pomada nimistä kuorrutetta, joka on aito berliininmunkki kuorrute jota leipomoissakin käytetään. Leipomot tosin käyttää valmis pomadaa, joka on iso klöntti kuorrutetta jota sulatetaan vesihauteessa ja lisätään joukkoon vettä kunnes se on sopivan löysää. Itsetehdyssä pomadassa ensiksi keitetään sokerista,vedestä ja glukoosisiirapista seos, joka jäähdytetään ja vatkataan tahnaksi. Jos haluaa päästä helpommalla voi tehdä kuorrutteen myös tomusokerista ja vedestä. Huomioithan myös että pomadan tekemisessä tarvitaan myös lämpömittaria.


Raaka-aineet:

taikina:
5dl maitoa
50g hiivaa
1dl sokeria
2 munaa
2tl suolaa
2tl kardemummaa
14dl vehnäjauhoja
100g voita

paistamiseen:
1l rypsiöljyä

täytteeksi:
vadelmahilloa

pomada:
675g sokeria
1,5dl vettä
135g glukoosisiirappia
elintarvikeväriä

sokerivesikuorrute:
n.4 dl tomusokeria tai mansikka tomusokeria jolloin ei tarvitse elintarvikeväriä
vettä niin paljon kunnes kuorrute on tarpeeksi löysää.
(elintärvikeväriä)

valmistusohje:
Liota hiiva kädenlämpöiseen maitoon.
Lisää suola, sokeri, kardemumma ja munat.
Lisää 8dl vehnäjauhoja.
vatkaa pari minuuttia.
lisää loput jauhot vähitellen koko ajan vaivaten. 
lisää lopuksi mikrossa pehmitetty voi.
Jatka vaivaamista kunnes taikina irtoaa vuoan reunoilta. 
Anna taikinan levätä jauhotetulla pöydällä 10 minuuttia.
punnitse taikinasta 85g paloja ja pyöritä niistä munkkeja.
voitele leivinpaperilla päällystetyt uunipellit (suosittelen vuokasprayta jota löytää ainakin prisman öljy hyllystä). Tämä estää kohonneita munkkeja tarttumasta leivinpaperiin.
laita munkit pellille. Jätä RUNSAASTI kohoamis varaa(max 9 per pelti. Itse laitoin 6 per pelti.) 
Litistä munkit kädellä kevyesti, mutta kuitenkin että litystyvät kunnolla, muuten munkeista tulee palleroita jotka pyörii rasvapadassa. 
Kohota noin 40 asteisessa uunissa tai saunassa munkit kaksinkertaisiksi. Suihkauta munkkien päälle vettä suihkepullolla kevyesti, jotta munkit ei kuivu.
kuivata munkkeja noin vartti huoneen lämmössä ennen paistamista. 
kuumenna rasva noin 170-180 ateiseksi ja paista munkit molemmilta puolilta kullan ruskeiksi. laita talouspaperien päälle kuivumaan, jonka jälkeen voit siirtää ne takaisin pelleille jäähtymään.

Seuraavaksi on vuorossa munkkien täyttö.
ota pieni juuresveitsi ja tökkää se munkin keskeltä sisään ja liikuttele sitä ylös alas, jotta saat muodostettua kolon johon hillo tulee.

laita hillo pursotinpussiin tai muovipussiin. Suosittelen pursotinpussia. Markettien leivontahyllyiltä tai kertakäyttö ja pakkausastia osastolta loytyy Bruno merkkisiä pursotinpusseja. paketissa on rulla pursotinpusseja ja kolme tyllaa eli pursotinterää.
leikkaa pursotinpussin päästä pala ja työnnä pussin pää kevyesti munkin sisään ja purista sisään varovasti hilloa kunnes munkki on täynnä.


pomada:

Mittaa kaikki ainekset kattilaan, mutta älä sekoita ettei sokeri mene reunoille ja kiteydy.
Kuumenna seos 115 asteiseksi ÄLÄKÄ HÄMMENNÄ VAIKKA MIELI TEKISI.
Kun seos on 115 asteista kaada se kuumuutta kestävään kulhoon jossa myös aiot vakata seoksen sähkövatkaimella. Anna seoksen jäähtyä 60 asteiseksi ja vaahdota kunnes pomada on valkoista paksua tahnaa.

Jos pomada on hyvin kovaa lämmitä sitä mikrossa noin 15 sekuntia kunnes pumada ei ole kovaa mutta hyvin paksua. Lisää väriäine. Sitä ei trvitse vielä sekoittaa joukkoon.
Lisää pomadan joukkoon kiehuvaa vettä pisara kerrallaan kunnes kuorrute on sopivan löysää. ole varovainen sillä jos se on liian löysää se ei pysy munkin päällä. pomadan kuitenkin pitää olla hyvin valuvaa. Eli kun dippaat lusikan taka osan kuorrutteeseen se peittyy hyvin mutta siitä valuu paljon ylimmääräistä pois kun maltat odottaa hetken.


sokerivesikuorrute;

Kaada tomusokeri kulhoon ja lisää ruokalusikallinen kerralla vettä joukkoon. 
Lisää elintarvikeväri. 
Jos käytät nestevärejä(esim. dr. ötkerin värit) et tarvitse niin paljoa vettä.


Dippaa munkki valmiiseen kuorrutteeseen ja anna ylimääräisen kuorrutteen valua rauhassa pois. käännä munkki oikein päin ja wolaaaa. Munkki on valmis.








eli munkki näyttää suunnilleen tältä jos pomada on liian vetellää/ohutta.



Jos heräsi vielä jotain kysymyksiä, voit kysyä kommenteissa ja vastaan mahdollisimman nopeasti.
  

Kommentit

  1. Vastaukset
    1. Siis yläkuva ;) Onneksi sullekin joskus näyttää käyvän mokia, ei omat mokat ole sitten niin pahoja.

      Poista
  2. Miten hillo pysyy sisällä? Pitääkö hillon olla paksua vai miten sen saa pysyttyä Siellä?

    VastaaPoista

Lähetä kommentti

Tämän blogin suosituimmat tekstit

Voikakkupohja

Voi/sokerikreemi